donderdag 20 november 2014

Aardappelgratin met bloemkool en lekkerbekje

Wat eten we vanavond? Vandaag een recept voor een maaltijd met aardappels, groente en vis. Voor  het aardappelgerecht heb ik deze keer gekozen voor een aardappelgratin. Het bereiden hiervan kost wat meer tijd, maar het resultaat is wel erg lekker. Daarbij wat gewoon gekookte bloemkool. De lekkerbekjes heb ik bij de viswinkel laten bakken. De aardappelgratin moet ca. 3 kwartier in de oven staan, dus houd daar rekening mee.
Ingrediƫnten*
  • 750 gr. (voorgekookte) aardappelschijfjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 flesje kookroom
  • 150 gr. geraspte oude kaas
  • 25 gr. margarine
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 3 lekkerbekjes van de de viswinkel
  • 2 el olijfolie
Materiaal
  • Ovenschaal

* voor 3 personen.
Bereiding
Oven voorverwarmen op 175 °C. Knoflook pellen en halveren. Ovenschaal eerst flink inwrijven met snijvlakken van knoflook en daarna goed invetten met de margarine. In grote kom kookroom op smaak brengen met 1 tl zout en versgemalen peper. Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room bedekt zijn. Aardappelplakjes met schuimspaan in ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken. Restant van roommengsel uit kom erover schenken. Aardappels bestrooien met kaas. Schaal op rooster in midden van oven zetten en aardappelgratin in 40 - 50 min. goudbruin en gaar laten worden. Kook intussen de bloemkool in ca. 15 minuten gaar. Als de lekkerbekjes zijn afgekoeld, bak ze dan in wat olijfolie enkele minuten totdat ze warm zijn. Verdeel de aardappelgratin en bloemkool over de borden en leg de lekkerbekjes ernaast. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: