Basisrecepten

Op deze pagina vind je mijn basisrecepten. In de verschillende recepten verwijs ik naar deze pagina.


Aardappelpuree (4 pers.)
  • 1 kg. kruimige aardappelen
  • (zee)zout
  • 225 ml. (volle) melk
  • 25 gr. roomboter
  • versgemalen zwarte peper
  • (versgemalen nootmuskaat)
  • evt. 1 ei
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook ze in water met wat zout ca. 18 min. gaar. Haal ze door een puree-pers of stamp ze fijn met een fijnmazige stamper. Verhit de melk met de boter erin. Roer het melk-botermengsel door de aardappelpuree totdat een luchtig mengsel ontstaat. Breng op smaak met de peper (en evt. wat nootmuskaat). Meng evt. het ei erdoor en roer het geheel tot een glanzende luchtige puree. Dit laatste kan je ook achterwege laten.

Pesto alla Genovese
  • 30 gr. basilicumblaadjes
  • 4 el. extra vergine olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el. Pecorino, geraspt
  • 30 gr. Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 el. pijnboompitten
  • zout
Doe de basilicum, olie, pijnboompitten, knoflook en een halve theelepel zout in de foodprocessor of blender en maal ze kort tot een glad mengsel.
Tip: 
Je kunt de saus tot dit punt van tevoren klaarmaken en in de koelkast zetten of zelfs invriezen. Dek het oppervlak af met wat olijfolie om te voorkomen dat de basilicum oxydeert of zwart wordt.
Schep het mengsel in een grote kom en roer er de twee soorten kaas door.


Pindasaus
  • 4 el. pindakaas
  • 1 tl. sambal badjak
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el. ketjap manis
  • 1 tl. gemberpoeder (djahe)
  • 1 tl. komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl. citroengraspoeder (sereh)
  • 1 tl. laos
  • 1 tl. ketoembar
  • 1 el. gemalen kokos
  • 1 dl. melk
Verwarm alle ingrediĆ«nten in een pan en roer goed, totdat een gladde pindasaus ontstaat. Laat niet koken! Is de saus te dik? Dan extra melk toevoegen. Is de saus te dun? Dan extra pindakaas toevoegen. 


Roux (basis voor saus)

  • 25 gr. boter
  • 25 gr. bloem
  • 250 ml. melk
Smelt de boter (laat niet bruin worden). Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat het geheel zachtjes garen. Doe de melk er in kleine scheutjes erbij, roer steeds tot een glad papje ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.