Tips en technieken

Op deze pagina behandel ik tips en technieken die het bereiden van een maaltijd makkelijk maken. In recepten verwijs ik regelmatig naar deze pagina. Filmpjes met technieken vind je op de website van Allerhande.


Paprika's ontvellen

Ovengrill voorverwarmen op hoogste stand. Paprika's in vieren snijden (vanuit de hoeken (rondingen) van de paprika, zodat zo plat mogelijke stukken ontstaan), steel en zaadlijsten verwijderen en de stukken aan uiteinden zo plat mogelijk snijden. Paprika op aluminiumfolie op bakplaat leggen en 10 min. roosteren tot vel zwartgeblakerd is. Folie dichtvouwen en na 10 min. de zwartgeblakerde velletjes eraf trekken.

Knoflook hakken of persen

Om een teentje knoflook klein te krijgen kun je op 2 manieren te werk gaan:
  • Hakken Gehakte knoflook gebruik als ik de knoflook bak. Plet het teentje incl. schilletje met een breed (koks)mes. Snijd de onderkant van het teentje en schud het schilletje eraf. Hak het teentje vervolgens grof met het koksmes.
  • Persen
    Geperste knoflook gebruik ik voornamelijk in dressings voor een (pasta)salade. Doe een teentje incl. velletje in de knoflookpers en pers het erdoor. Door deze methode wordt de pers nauwelijks vies en hoef je niet eerst het schilletje te verwijderen.

Je kunt de zaadjes verwijderen en de peper snijden zonder de zaadjes met je vingers aan te raken. Dat is aan te raden, omdat je anders de scherpe stof van de zaadjes aan je vingers krijgt, waarmee je wellicht in je ogen wrijft, hetgeen erg brandt. Hoe ga je te werk? Rol de peper over het aanrecht terwijl je flink druk uitoefent. Snijd vervolgens de peper in de lengte vanaf net onder het steeltje in twee helften. Zorg ervoor dat de bovenkant aan elkaar blijft zitten. Leg de peper op een snijplank, druk de peper bij het steeltje op de plank en schraap met een mes aan beide kanten de zaadjes en zaadlijsten er uit. Let op dat alle zaadjes weg zijn. Snijd vervolgens de peper overdwars in kleine reepjes.


Tomaten ontvellen

Breng een pan water aan de kook. Snijd met de punt van een scherp mesje een kruisje in de onderkant van de tomaten. Doe de tomaten in de pan met kokend water en haal de pan van het vuur. Laat de tomaten ca. 5 minuten in het water liggen. Haal de tomaten uit het water, zodra de velletjes beginnen te 'scheuren'. Doe de tomaten in een bak met koud water en laat ze afkoelen. Verwijder vervolgens de velletjes.


Biefstuk bakken

Haal de biefstuk ongeveer 1 uur voor het bakken uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Dep de biefstukjes goed droog met wat keukenpapier. Bestrooi beide kanten van de biefstuk met peper en zout. Verhit de 25 gr. boter in de pan en braad de biefstuk op hoog vuur aan. Houd het vlees in beweging en voeg nog wat boter toe. Niet doen: prikken met een vork in het vlees. Gebruik liever een spatel of vleestang. 

Houd de volgende baktijden aan:
  • rood van binnen (zoals op de foto hierboven): 3 minuten;
  • rosé van binnen: 5-6 minuten;
  • doorbakken: 8-10 minuten
Neem het vlees uit de pan. Laat de biefstuk op een warm bord onder een deksel of in aluminiumfolie rusten. De vleessappen verdelen zich dan mooi en gaan niet verloren. Bekijk ook het filmpje.


Kipfilets (dubbel) paneren

Voor 3-4 kipfilets:
Klop 2 eieren los in een diep bord. Strooi een ruime hoeveelheid paneermeel op een groot plat bord en vermeng dit met zout, peper en ruim kerriepoeder. Dep de kipfilets droog met keukenpapier. Haal ze een voor een eerst door het ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg ervoor dat er rondom paneermeel zit. Haal elke kipfilet daarna nog een keer door het ei en de paneermeel. Vul evt. de paneermeel aan. Hierdoor ontstaat en dubbele paneerlaag, die door het bakken een lekkere dikke krokante korst vormt.