woensdag 29 oktober 2014

Genieten bij Chateau Neercanne en eetcafé El Python

Wat eten we vanavond? Vandaag geen recept voor een lekkere maaltijd. Deze keer twee korte recensies van de gelegenheden in en bij Maastricht waar ik de afgelopen week heb gegeten: Chateau Neercanne en Eetcafé El Python. Twee totaal verschillende entourages, maar beide zeer de moeite waard als het gaat om sfeer en kwaliteit van het eten. Wellicht een idee voor als je een keer in de omgeving van Maastricht bent.

Chateau Neercanne (1 Michelinster)
Chateau Neercanne stond al jarenlang op mijn verlanglijstje. De verwachtingen waren dus hooggespannen. Deze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Ontvangst in de mergelgrot (wijnkelders) achter het kasteel met mooie champagne en wat kleine hapjes. Erg bijzonder. Daarna terug naar het restaurant waar we werden getrakteerd op een fluweelzacht pompoensoepje als amuse. We hadden gekozen voor het Menu du Monde, een 3-gangendiner, incl. wijnen, water en koffie. Mijn melding bij reservering dat de dame in het gezelschap geen schaal- en schelpdieren eet, werd prima opgepakt. Zij kreeg als voorgerecht een tartaar van kalfsvlees met verschillende bereidingen van 3 soorten champignons en een crème van aardpeer. Mijn voorgerecht bestond uit een salade met kreeft, appel en een citrusvinaigrette. De wijn was voor ons beiden ook verschillend, resp. een Sylvaner uit de Elzas en een droge, maar zachte Riesling uit de Moezel. Zeer goed passend. Het hoofdgerecht was een supermalse hertenbiefstuk met cantharellen, knolselderij en crème van dadels. De mooi ronde Valpolicella die we erbij dronken harmonieerde fantastisch met dit gerecht. Het nagerecht bestond uit ganache van witte chocolade met granité van Gin-tonic en verse frambozen (ik heb ze nog nooit zo lekker geproefd). We sloten af met geurige koffie, incl. een champagnetaartje. Een topavond in een klassieke en sfeervolle ambiance.

Tip voor overnachting: Huize Poswick in Kanne net over de grens in België, op 5 minuten lopen van Chateau Neercanne.

Eetcafé El Python
Na een dagje Maastricht hier spontaan naar binnen gestapt. Goed gevulde tent, gezellig. Attente en snelle bediening. Leuke kaart en interessante dagspecialiteiten. Wij kozen voor de dagspecialiteit choucroute (zuurkoolschotel). Deze werd leuk opgediend in een mooie koperen pan/schaal voor 2 personen. Twee bordjes erbij, maar daarvoor was op de tafel geen plek meer. Wij hebben dus lekker uit de schaal gegeten. Milde zuurkool, mooie aardappelpuree, 3 soorten vlees. Alles zeer goed op smaak. Pittige mosterd erbij, lekkere uienjus. Kortom, een eetcafé met bovengemiddeld goed eten.

Geen opmerkingen: