dinsdag 5 juli 2016

Risotto met groene asperges

Wat eten we vanavond? Vandaag geef ik het recept van een eenvoudige, maar zeer smakelijke risotto met groene asperges. Een zeer smakelijke combinatie met nog wat ui, knoflook en ruim Parmezaanse kaas. Houd er wel rekening mee dat de bereidingstijd tussen de 45 en 60 minuten is. De inspiratie voor dit gerecht is afkomstig van restaurant Castas & Pratos in Peso de Regua, Portugal.
Ingrediƫnten*
  • 300 gr. arboriorijst
  • 50 gr. boter of margarine
  • 1 el. olijfolie
  • 1 ui, zeer fijn gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 dl. droge witte wijn, bv Sauvignon blanc
  • 750 cl. groentebouillon, bv. van 1,5 bouillonblokje
  • 750 gr. groene asperges
  • 200 gr. Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • 10-15 blaadjes verse basilicum

* voor 3 personen.
Bereiding
Verhit de boter/margarine met de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Laat niet bruin worden. Fruit de ui met de knoflook op een laag vuur gedurende 5-7 minuten. Schep de rijst er goed door, zodat alle korrels een laagje vet krijgen. Bak 2 minuten op laag vuur mee. Schenk de wijn erbij en laat de rijst deze langzaam opnemen. Schep regelmatig om. Laat het geheel bij voorkeur niet koken. Zodra de wijn is opgenomen, schenk een kleine hoeveelheid bouillon erbij. Deze vloeistof moet ook weer geheel door de rijst wordne opgenomen onder af en toe omscheppen. Herhaal deze stap totdat de rijst mooi zacht is, maar nog wel stevig. Maak evt. nog wat extra bouillon bij als dat nodig is. Snijd intussen van de asperges de onderste 3-4 cm af en snijd de rest in stukken van ca.5-6 cm. Houd de toppen apart en kook de andere stukken in 4-5 minuten beetgaar. Laat de toppen de laatste 2 minuten meekoken. Giet af en schep de stukken voorzichtig door de risotto als deze helemaal klaar is. Roer vervolgens de kaas erdoor en breng op smaak met ruim versgemalen zwarte peper en de. Scheur tot slot de basilicumblaadjes erboven in stukjes en schep deze erdoor. Serveer er dezelfde bij als u hebt gebruikt voor de risotto,. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: