zaterdag 3 april 2010

Voorjaarssalade met gerookte forel (voorgerecht)

Dit voorgerecht heb ik geserveerd tijdens een dinertje met vrienden. Het is een aangepast recept uit Delicious (april 2010). 
De andere twee gangen waren:
In the heat of the moment van het diner heb ik helaas geen foto gemaakt.

IngrediĆ«nten (4 pers.)
  • 1 bosje raapstelen
  • 1 zakje veldsla (75 gr.)
  • 1 bosje radijs
  • 100 ml. olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
  • 4 dikke plakken oud brood
  • 200 gr. gerookte forelfilet
dressing
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl. dijonmosterd
  • 100 ml., extra vierge

Bereiding
Knip de blaadjes met een klein stukje van de steel van het bosje raapstelen (de rest wordt niet gebruikt). Pluk de worteltjes van de veldsla. verwijder het groen van de radijsjes. Was de groenten samen in ruim koud water. Droog de raapstelen en veldsla voorzichtig in een schone theedoek. Laat de radijsjes uitlekken in een zeef.
Verhit in een grote koekenpan de olijfolie op laag vuur 3 min. met de knoflook. Snijd de plakken brood in flinke blokken, zo groot als het brood dik is. Neem de knoflook uit de pan, draai het vuur half hoog en bak de broodblokjes in de olie, terwijl je ze voortdurend omschept. Ze zijn klaar als ze egaal lichtbruin zijn. Bestrooi de croutons met wat zout en peper en bewaar ze op keukenpapier op een bordje afgedekt met keukenpapier.
Maak de dressing van alle ingrediĆ«nten. Klop goed door totdat het een lobbige saus is geworden. Breng op smaak met zout en peper. Doe raapstelen en veldsla in een kom en meng de dressing er goed doorheen.
Schep de salade op de borden, halveer de radijsjes en strooi deze eroverheen. Breek de gerookte forel in stukken en verdeel deze over de borden. Bestrooi de salade met de croutons. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: