zaterdag 10 november 2012

Stoofpeertjes in wijn (na- of bijgerecht)

Bij wijze van uitzondering een recept voor een nagerecht of bijgerecht. Afgelopen vrijdag heb ik weer de eerste stoofpeertjes gemaakt van dit seizoen. Altijd weer een feest als de Wilder Gieseman peren in de winkel verschijnen. Je bent er wel even mee bezig, maar je kunt een voorraadje voor een paar dagen maken.
Ingrediënten

  • 1 kg. Wilder Giesemann peren
  • 200 ml. rode wijn
  • 1 kaneelstokje of citroenschil
  • 150 gr. suiker
Bereiding
Verwarm de wijn met de suiker en het kaneelstokje of citroenschil in een pan.
Schil de peren, verwijder de steeltjes, snijd de peren naar wens in tweeën of vieren, verwijder de klokhuizen. Je kunt de peren ook heel laten met de steeltjes er aan. Doe de peren in de pan en roer ze door. Zorg ervoor dat de peren onder de wijn staan. Laat de peren op zeer laag vuur zachtjes koken. Eerst 30-45 min. met de deksel op de pan, daarna 30-45 min. zonder deksel om de wijn te laten inkoken (je kunt de wijn evt. binden met allesbinder of aardappelmeel). Lekker als nagerecht, bv. met yoghurt, vanille vla of ijs. Of als bijgerecht bij stevig vlees, zoals wild. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: