zaterdag 10 november 2012

Lasagne

Wat eten we vanavond? Een lekker stevige lasagneschotel. De saus (met tomaat, ui, courgette en gehakt) voor deze herfstmaaltijd heb ik uiteraard zelf gemaakt. Ik heb het mijzelf wel een beetje makkelijk gemaakt door tomatenblokjes uit blik te gebruiken. Houd rekening met een wat langere bereidingstijd.
Ingrediƫnten*
  • 3 el. olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 courgette, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 350 gr. biologisch mager runderghakt
  • 100 ml. kookroom
  • 2 tl. (gedroogde) oregano
  • 2 tl. (gedroogde) salie
  • 2 tl. (gedroogde) basilicum
  • 2 tl. (gedroogde) tijm
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 18 vierkante lasagnebladen (of  9 rechthoekige)
  • 100 gr oude kaas, vers geraspt
Materiaal
staafmixer
1 grote ovenschaal (of 3 kleine), ingevet

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Verhit de olie in een braadpan en bak de ui met de courgette gedurende 10-15 minuten op matig vuur. Roer af en toe. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de knoflook kort mee. Schenk de tomatenblokjes erbij en roer de kruiden en kookroom erdoor. Laat enige tijd pruttelen. Bak intussen het gehakt los in een droge koekenpan. Pureer de saus met de staafmixer. Roer het gehakt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Is de saus te dun? Bind deze dan met wat maizena opgelost in water. Schep wat saus in de ovenschaal en leg daar een laag lasagnebladen op. Schep daar weer saus op en verdeel deze goed, zodat de lasagnebladen geheel bedekt zijn. Leg daarop weer lasagebladen. Dan weer saus, lasagenbladen en saus. Strooi er tot slot de kaas over. Zet de ovenschaal in de oven en laat in ca. 30 minuten mooi goudbruin bakken. Laat daarna nog 5 minuten buiten de oven staan. Schep de lasagne op de borden. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: