vrijdag 20 september 2013

Gehaktballetjes in romige tomaat-paprikasaus

Wat eten we vanavond? Kleine gehaktballetjes gebakken in de oven in een romige saus van tomaat en paprika. De saus is gekruid met Indische kruiden en wat zoete sojasaus. Verder zit er ook nog ui en knoflook in. Daarbij heb ik witte rijst geserveerd. Houd rekening met een iets langere bereidingstijd.
Ingrediƫnten*
  • 400 gr. biologisch rundergehakt
  • 1 ei
  • 5 el. paneermeel
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 tl. kerriepoeder
  • 5 el. olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 750 gr. romatomaten, in stukjes
  • 2 rode paprika's, in stukjes
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 tl. gemberpoeder (djahe)
  • 2 tl. komijnpoeder (djinten)
  • 2 tl. laos
  • 2 tl. citroengraspoeder (sereh)
  • 150 gr. witte rijst
Extra benodigdheden
  • staafmixer
  • ovenschaal

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het gehakt met het ei, de paneermeel, zout, peper en kerriepoeder. Maak er kleine gehaktballetjes van (ca. 2-3 cm in doorsnee).Leg de balletjes in een ovenschaal, schenk er 2 el. olijfolie over. Schud even goed om zodat de gehaktballetjes goed bedekt zijn met olie. Laat de balletjes in 15 minuten mooi goudbruin bakken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 3 el. olie in een braadpan of hapjespan en fruit de ui enkele minuten. Fruit de knoflook kort mee. Doe vervolgens de helft van de paprika en de tomaat erbij en laat ca. 20 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde saus. Roer de specerijen en ketjap erdoor en laat nog een tijdje zachtjes pruttelen. Als de saus te dun blijft, bind hem dan met wat in water opgeloste maizena. Roer tot slot de rest van de paprika erdoor en de gehaktballetjes. Verdeel de rijst over de borden en schep de saus erover. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Hedwig zei

hi,
Zoekende naar een lekker gerecht voor avondeten, kwam ik jouw website tegen. De gehaktballen waren heerlijk. Ik zal zeker vaker naar deze site gaan om een recept te zoeken als ik zelf geen inspiratie heb voor avondeten.
Vanaf de westkust van Canada, hartelijk dank !!

Wat eten we vanavond zei

Leuk om te horen, Hedwig.