zondag 29 maart 2015

Spekkoek

Wat eten we vanavond? Vandaag bij wijze van uitzondering niet een recept voor een avondmaaltijd. Dit recept voor spekkoek kun je gebruiken voor een lekker nagerecht. Spekkoek is een Indonesische cake die bestaat uit een heleboel lagen met twee verschillende samenstellingen. Het is niet zo ingewikkeld, maar het bakproces kost wel redelijk wat tijd. Houd in totaal rekening met ca. 1,5 - 2 uur bereidingstijd. Dit recept is afkomstig van www.24kitchen.nl.
Ingrediënten*
  • 8  eiwitten
  • 250 g poedersuiker
  • 250 g (room)boter
  • 10  eidooiers
  • 125 g bloem
  • 1 vanillestokje
  • 1 el koekkruiden
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 0.5 tl kardemompoeder
Extra nodig
  • boter om in te vetten
  • springvorm van 18 cm met anti-aanbaklaag

* voor 12 personen.
Bereiding
Klop de eiwitten met 1 el poedersuiker luchtig. Roer de boter met de rest van de poedersuiker glad, meng één voor één de eidooiers erdoor en meng circa 10 minuten door. Spatel eerst het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor. Halveer het vanillestokje in de lengte, schaap het merg eruit en spatel door het beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng de rest van de specerijen door één deel van het beslag.

Verwarm de oven op 160 ºC bovenwarmte of met de bovengrill. Vet de springvorm in. Verdeel 2 lepels wit beslag over de bodem. Zet de springvorm op een rooster onder het midden van de oven. Bak 5-7 minuten. Deze tijd kan van oven tot oven verschillen Houd het dus goed in de gaten, want anders verbrand de cake. Giet de volgende laag van het andere beslag erop. Zet het rooster met de springvorm naar boven en bak weer 5-7 minuten. Ga zo door tot het beslag op is. Haal de spekkoek voorzichtig uit de springvorm en laat hem afkoelen. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: