vrijdag 26 februari 2010

Prei- en broccolitaart met geitenkaas


Het eigenlijke recept is een preitaart (foto links). Maar niet iedereen in huis verdraagt prei, dus heb ik voor er een variant bijgemaakt met broccoli (foto rechts). Voor zoonlief en mijzelf heb ik wel de prei gebruikt. Het recept hieronder beschrijft zowel de preitaart als de broccolitaart. Het recept is grotendeels gebaseerd op de receptensite van AH. Ik heb alleen gerookte kipfilet en knoflook toegevoegd.


Ingrediënten
  • 40 gr. boter
  • 6 uien, in halve ringen
  • 1 pakje roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 500 gr. prei, in dikke schuine ringen
  • 200 gr. broccoliroosjes
  • 145 g zachte geitenkaas (Bettine Blanc 58+)
  • 150 gr. gerookte kipfilet, in kleine reepjes
  • 1 bekertje (biologische) crème fraîche (125 ml)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C. Verhit de boter in een hapjespan, voeg de uien toe en laat ze op laag vuur 15 min. stoven. Voeg peper en zout toe.
Leg 3 plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat, in de vorm van een rechthoek. Snijd de overige 2 plakjes in repen en maak daarmee een opstaande rand. Druk de naden van het deeg goed vast. Bak de taartbodem 10 min. in de oven.
Kook de prei en de broccoli 5 min. in kokend water. Laat uitlekken. Verdeel de ui over de taartbodem, strooi de kipfilet erover, leg de prei/broccoli erop en brokkel de geitenkaas erover. Bestrooi met peper.
Zet de bakplaat in de oven en bak de taart 25 min. Roer de crème fraîche los en verdeel over de warme taart. Snijd deze in stukken. 

Tips
  • Lekker met een salade van bietjes, sjalot en de yoghurt-bieslookdressing.
  • U kunt de taart maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Warm hem de volgende dag 15 min. op in een voorverwarmde oven van 190 °C.

Geen opmerkingen: