vrijdag 11 februari 2011

Aardappelgratin met spekjes en broccoli

Vanavond eten we een gerecht dat we erg lang niet hebben gegeten: aardappelgratin. Een heerlijke ovenschotel van zeer dunne aardappelplakjes, slagroom en kaas. Ik heb er deze keer wat uitgebakken spekjes doorheen gedaan. Hierbij eten we vanavond beetgaar gekookte broccoliroosjes.
Ingrediƫnten
  • 750 gr. vastkokende aardappelen
  • 1 teentje knoflook
  • roomboter
  • 350 ml. slagroom
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 200 gr. biologische spekblokjes
  • 50 gr. geraspte extra belegen boerenkaas
  • 750 gr. broccoli, in roosjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de aardappelen, was ze en schaaf ze in zeer dunne plakjes. Meng in een kom de slagroom met het zout, de peper en nootmuskaat. Schep de aardappelplakejs er voorzichtig door, zodat alle plakjes worden bedekt door de slagroom. Bak de spekblokjes uit. Wrijf een ovenschaal in met het snijvlak van een gehalveerd teentje knoflook en vet de schaal vervolgens in met ruim boter. Schep de helft van de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal. Verdeel de spekjes erover en bedek met de rest van de aardappelplakjes. Schenk de room erover en bestrooi met de kaas. Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat in 50 minuten gaar en goudbruin worden. Kook intussen de broccoli in ca. 8 minuten beetgaar. Serveer de aardappelgratin met de broccoli. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: