dinsdag 22 november 2011

Pompoenpilav met gehaktballetjes

Vanavond eten we weer eens een gerecht met pompoen. Deze keer heb ik de heerlijke pompoen gecombineerd met rijst, saffraan en ui. Het geheel heb ik op smaak gebracht met knoflook, kaneel en gemalen chilipeper en gegarneerd met geroosterde amandelsnippers. Erbij heb ik heerlijk gekruide gehaktballetjes geserveerd.
Ingrediƫnten*
  • 1 kleine biologische pompoen
  • 1 envelopje saffraan
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el. olijfolie
  • 1 tl. kaneelpoeder
  • 0,5 tl. gemalen gedroogde chilipeper
  • 200 gr. pandan rijst
  • 500 ml. groentebouillon (van een blokje)
  • 300 gr. biologisch gehakt
  • 0,5 zakje verse koriander (a 15 g), grofgesneden
  • 2 tl. komijnpoeder
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 el. amandelsnippers 

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding

  1. Snijd de pompoen in parten en verwijder schil en zaden. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Week de saffraan in 1 el. water. Fruit de ui en de helft van de knoflook In een ruime pan in 1 el olie gedurende 1 min. Voeg de pompoen, chilipeper en kaneel toe en bak het geheel 10 min. zachtjes afgedekt. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng intussen in een keukenmachine het gehakt met de verse koriander, gemalen komijn, rest van knoflook en ½ tl zout en peper en maal fijn. Maak van het mengsel 12 gehaktballetjes. Roer de rijst door de pompoen en voeg de bouillon en saffraan toe. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens op laag vuur (op vlamverdeler) met deksel op de pan ca. 10 min. sudderen, tot rijst en pompoen gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Bak de gehakballetjes in de oven in 10 minuten mooi goudbruin. Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan goudbruin. Schep de pilav op de borden, strooi de amandelsnippers erover en leg de gehaktballetjes ernaast. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: