dinsdag 2 oktober 2012

Ribeye steak met groene asperges

Wat eten we vanavond? Een mooi stuk rundvlees: ribeye, gebakken in roomboter. Deze heerlijke steak heb ik vergezeld laten gaan van een port-roomsaus. Hierbij heb ik gekookte groene asperges en witte rijst geserveerd.
Ingrediënten*
  • 450 gr. groene asperges
  • 150 gr. basmatirijst
  • 2 flinke ribeye steaks, op kamertemperatuur
  • 35 gr. roomboter
  • 2 el. olijfolie
  • 2 sjalotjes, zeer fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 50 ml. rode port
  • 150 ml. kookroom
  • versgemalen zwarte peper
  • (zee)zout

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Breng in een (asperge)pan ruim water aan de kook. Snijd ca. 2 cm. van de onderkant van de asperges. Kook de asperges in ca. 15 minuten gaar. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de boter en olie in een pan met dikke bodem. Bestrooi de ribeyes met ruim peper. Bak de steaks snel mooi bruin. Beweeg de steaks steeds over de bodem van de pan en draai regelmatig om. Een indicatie voor de baktijd: rood-rosé: 1-2 minuten, medium: 3-4 minuten, doorbakken: 5-6 minuten. Haal de gebakken ribeyes uit de pan en laat ze in aluminiumfolie enige minuten rusten. Fruit intussen de sjalotjes en knoflook op laag vuur in het bakvet gedurende 3-4 minuten. Blus af met de port (rode wijn mag ook) en laat deze even inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en roer de room erdoor. Verdeel de rijst, asperges en steaks over de borden (snijd voor een kinderportie van beide steaks een stukje af). Schep over elk stukje ribeye wat saus. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: