zaterdag 30 augustus 2014

Zalm in bladerdeeg met kruiden-olijvenboter

Zalm in bladerdeeg met kruiden-olijvenboter
Wat eten we vanavond? Een heerlijke variant voor een stukje zalm: in een knapperig bladerdeegkorstje met een laagje kruidenboter. Deze verstopte zalm heb ik gecombineerd met gekookte rode aardappels en wat beetgaar gekookte broccoli. Wellicht iets bewerkelijker door de zalm, maar wel zo verrassend en lekker. Het recept voor de zalm komt uit Allerhande.
Ingrediƫnten*
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
  • 80 g jonge bladsla met babyspinazie
  • 2 el groene olijven gevuld met citroen
  • 13 g bieslook (bakje 25 g)
  • 270 g vers bladerdeeg (rol)
  • 650 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 2 struikjes broccoli, in roosjes
  • 1 kilo rode aardappelen, geschild en gehalveerd

* voor 3-4 personen.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de sla, olijven en bieslook in de keukenmachine en maal grof. Meng in een kommetje met de boter en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout. Rol het bladerdeeg uit en halveer in de breedte. Leg 1 helft op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de zalm in het midden op het deeg en bestrijk de zalm royaal met de kruiden-olijvenboter. Klop het ei los. Bestrijk het deeg rondom de zalm met wat ei. Bedek de zalm met de andere helft van het bladerdeeg. Zorg dat de randen van het deeg aansluiten en druk ze goed aan. Kerf met een mes kleine gaatjes in de bovenkant van het deeg. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Bak de zalm in ca. 25 min. goudbruin en gaar in de oven. Kook intussen de aardappelen in 18-20 minuten gaar en de broccoli in 5 minuten beetgaar. Eet smakelijk.

Geen opmerkingen: