zondag 14 maart 2010

Penne al ragu (Bolognese)

In de volksmond is deze klassieker beter bekend als Bolognesesaus. Altijd veel lekkerder als het helemaal zelfgemaakt is, zoals deze.

Ingrediƫnten (2 volw. & 1 kind)
  • 3 el. olijfolie
  • 75 gr. boter
  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine winterwortel, in kleine blokjes
  • 4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 250 gr. rundvlees, in kleine stukjes
  • (zee)zout
  • 2,5 dl. witte wijn
  • 8 el. (volle) melk
  • mespunt nootmuskaat, vers geraspt
  • 1 blik tomatenblokjes (uit blik)
  • 250 gr. penne rigate
  • 100 gr. parmezaanse kaas, vers geraspt
  • versgemalen zwarte peper
Bereiding
Doe de olie, iets meer dan de helft van de boter en alle ui in een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit de ui mooi goudgeel. Laat de knoflook 1 minuut meefruiten.
Voeg de wortel en bleekselderij toe en blijf bakken totdat ze wat kleur krijgen.
Voeg het vlees toe en maak de stukjes met een houten lepel goed los. Bestrooi ze met een beetje zout en bak ze tot ze hun rauwe kleur kwijt zijn; roer af en toe.
Voeg de wijn toe en laat hem volledig verdampen; roer af en toe. Voeg de melk toe, strooi er de nootmuskaat over en laat al roerend bijna alle melk verdampen.
Voeg de tomaten toe, roer en zet het vuur heel laag, zodra ze beginnen te pruttelen. Laat het geheel minstens 3 uur pruttelen (bv. op een warmteverdeler); roer af en toe.
Doe de penne met 1 tl. zout in 2 liter kokend water, roer goed en kook de pasta al dente gaar (10-11 minuten). giet de pasta af, meng hem met de hete saus, de rest van de boter en de helft van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper. Serveer direct en strooi de rest van de kaas erover. Eet smakelijk

Geen opmerkingen: