zondag 28 november 2010

Witlof met grote garnalen, oude kaas en dragon

Vanavond eten we gesmoorde, grofgesneden witlof met daardoorheen garnalen en oude kaas. Het geheel heb ik op smaak gebracht met kerrie, dragon en mosterd. Hierbij heb ik gekookte biologische aardappeltjes geserveerd. Een heerlijke maaltijd voor een mooie winterse dag.
Ingrediƫnten
  • 600 gr. biologische aardappelen
  • 25 gr. (room)boter
  • 1 el, olijfolie
  • 2 el. kerriepoeder
  • 700 gr. witlof
  • 250 gr. gepelde, rauwe cocktailgarnalen
  • 1 el. Dijon mosterd
  • 100 gr. oude kaas
  • 1 tl. gedroogde dragonblaadjes
  • 2 tl. suiker
  • zeezout
  • peper
  • (1-2 el.bloem)
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in 2 of  4 stukken en kook ze in een laagje water net wat zout in ca. 16 min. gaar, maar nog stevig. Giet ze af en laat ze nog even met het deksel op de pan nastomen.
Maak intussen de struikjes witlof schoon (onderkant eraf snijden en het bittere binnenste aan de onderkant eruit snijden). Snijd de struikjes grof. 
Verhit de boter en de olie in een ruime koekenpan. Bak de kerrie kort in het vet en roer er daarna de witlof door. Bestrooi dit met wat zeezout en laat het geheel ca. 8 min. smoren met de deksel op de pan. 

Snijd de garnalen in blokjes van ca. 1 cm en laat deze een paar minuten meekoken met de witlof. Laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Zodra de garnalen rose worden zijn ze goed. 
Breng het geheel op smaak met de mosterd en dragon en roer de in kleine blokjes gesneden kaas erdoor. laat deze smelten. Voeg de suiker toe als je de bitterheid van de witlof iets milder wilt malen. Voeg tot slot naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe. 

Als het geheel nog te veel vocht bevat kan je dit binden door 1-2 el. bloem erdoor te roeren en kort te laten koken. Serveer de witlog met de aardappelen. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: