zondag 16 oktober 2011

Tomatensoep met mozzarellabolletjes

Vanavond eten we een zelfgemaakte tomatensoep. Geen gewone tomatensoep, maar een beetje anders. Helaas niet uit eigen koker, maar uit Delicious. Heerlijk met mozzarellabolletjes, kerstomaatjes, verse basilicum, enz. Daarbij heb ik parmezaan-knoflookpistoletjes geserveerd. Bij wijze van uitzondering heb ik deze keer een tijdrovend recept geplaatst. Houd rekening met een totale bereidingstijd van 1,5 - 2 uur.
Ingrediƫnten*
  • 9 romatomaten, gehalveerd
  • snufje fijne kristalsuiker
  • 2 el. olijfolie
  • 9 kerstomaatjes
  • 30 gr. ongezouten boter
  • 1 grote ui, kleingesneden
  • 1 winterwortel, kleingesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 e. zongedroogde tomatenpuree of tomatentapenade
  • 1 laurieblaadje
  • 1 takje basilicum, plus extra blaadjes voor garnering
  • 0,75 l. groentebouillon
  • 9 kleine bocconcini (mini mozzarellabolletjes)
voor de parmezaan-knoflookpistolets
  • 1 bolletje knoflook (ongepeld), horizontaal gehalveerd
  • 1 el. olijfolie
  • 85 gr. zachte, ongezouten roomboter
  • 1 el. fijngesneden bladpeterselie
  • 3 witte pistolets (nog af te bakken)
  • 40 gr. fijngeraspte Parmezaanse kaas 
extra benodigdheden
  • staafmixer
  • zeef

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding


Tomatensoep
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg de halve romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie, zout en peper over. Rooster ze 30 minuten. Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster alle tomaten nog 10 minuten tot ze gaar zijn. Neem ze uit de oven.
Verhit intussen de boter met 1 el. olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de ui en wortel en knoflook hierin 2-3 min. om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, basilicum, bouillon en de geroosterde romatomaten plus uitgelekt sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 minuten trekken. Verwijder de laurier, laat de soep iets afkoelen en pureer de soep met de staafmixer. Schenk de gepureerde soep door een zeef in een andere pan en laat al roerend 2-3 min. doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen en verdeel de bolletjes mozzarella over de kommen. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicumblaadjes. Sprenkel er nog wat olijfolie over. Serveer met de parmezaan-knoflookpistolets. Eet smakelijk!


Parmezaan-knofloopistolets (bereiden kan tegelijk met de soep) 
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg het gehalveerde knoflookbolletje met de snijvlakken omhoog op een bakplaat. Besprenkel de helften met wat olijfolie en rooster ze 40 min. tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn. Laat ze afkoelen, druk de knoflook uit de vliesjes in een kommetje, strooi er wat zout en peper over en prak met een vork. Roer de boter en peterselie erdoor.
Kerf de pistolets diagonaal in (maar niet door). Bestrijk ze met de knoflookboter en breng de Parmezaanse kaas in en op de inkervingen aan. Bak ze 15 min. in de oven tot ze knapperig zijn.

Geen opmerkingen: