maandag 23 april 2012

Preitaart met ham en zongedroogde tomaatjes

Wat eten we vanavond? Een hartige taart (quiche) met prei, blokjes ham en semi-zongedroogde tomaatjes.  Het deeg dat ik zelf heb gemaakt is lekker 'crunchy'. Een lekkere laag knapperige oude kaas maakt geheel af. De taart kan ook heel goed koud gegeten worden.
Ingrediƫnten*
  • 250 gr. bloem
  • 125 gr. koude (room)boter
  • 2 sjalotjes, fijn gehakt
  • 500 gr. gesneden prei
  • 200 gr. biologische hamblokjes
  • 1 potje semi-zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 1 el. olijfolie
  • 3 eieren
  • 150 ml. melk
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 100 gr. oude kaas, geraspt
Extra benodigdheden
  • (hartige) taartvorm, doorsnede 24 cm.
  • deegroller

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Zeef de bloem met een beetje zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes door de bloem. Voeg 75 ml. ijskoud water toe en kneed het geheel met koude handen snel tot een samenhangend deeg. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met wat bloem en rol het deeg met de deegroller tot een ronde lap iets groter dan de taartvorm. Vet de taartvorm in en druk het deeg erin. Snijd eventueel overtollig deeg langs de rand af. Prik het deeg hier en daar met een vork in en laat het afgedekt in de koelkast minimaal 30 minuten rusten.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de sjalotjes en de prei gedurende 5 minuten. Schep regelmatig om. Haal de pan van het vuur en roer de hamblokjes en de zongedroogde tomaatjes erdoor. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Schep het preimengsel op het deeg in de vorm. Doe de eieren, melk, zout en peper in een kom en klop dit met een garde goed door elkaar. Schenk het eimengsel over de prei. Strooi de kaas erover en laat de taart onderin de oven in ca. 45 minuten mooi goudbruin en gaar worden. Snijd de taart in stukken. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: