vrijdag 14 december 2012

Hachee met rode kool

Wat eten we vanavond? Een lekkere winters maaltje. Het heeft een lange bereidingstijd, maar het resultaat mag er zijn: een heerlijk zachte hachee. Ik heb er rode kool en witte rijst bij geserveerd. De hachee kan je ook heel goed (een dag) eerder klaarmaken. Ik heb de hachee gepureerd om het aantrekkelijker te maken voor kinderen, maar dat kan je ook achterwege laten.
Ingrediƫnten*
  • 400 gr. magere biologische runderlappen
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 50 gr. (room)boter
  • 2 el. olijfolie
  • 500 gr. uien, grof gesneden
  • 5 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 laurierblad
  • 5 kruidnagels
  • 1 flesje bokbier
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 stuk ontbijtkoek (peperkoek) van ca. 10 cm.
  • 150 gr. pandanrijst
  • biologische rode kool met appel, zak 500 gr.

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Bestrooi de runderlappen met zout en peper. Verhit de boter met de olie in een ruime braadpan. Bak het vlees in ca. 8 minuten aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en fruit de ui ca. 10 minuten in het bakvet. Snijd intussen het vlees in hele kleine stukjes. Bak de knoflook enige tijd mee. Doe het kleingesneden vlees erbij samen de kruiden en het bier. Breng aan de kook en laat vervolgens minimaal 2 uur op zeer laag vuur sudderen. Bereid de rijst en de rode kool volgens de aanwijzingen op de verpakking.  Verkruimel vervolgens het bouillonblokje en de ontbijtkoek erboven en roer goed door. Pureer, indien gewenst, vervolgens de hachee met een staafmixer to een glad mengsel. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: