zondag 24 februari 2013

Pastitsio (Griekse ovenschotel)

Wat eten we vanavond? Een hartverwarmende en stevige ovenschotel met pasta. Een Griekse variant op de Italiaanse lasagne. Twee lagen penne, een laag tomaat-ui-gehaktmengsel en een laag bechamel-kaassaus. Het resultaat is erg lekker. Houd wel rekening met een langere bereidingstijd (1-1,5 uur).
Ingrediƫnten*
  • 250 gr. penne rigate
  • 125 ml..melk
  • 2 eieren
  • 300 gr. versgeraspte Grana Padano (kaas)
  • 2 el. olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 400 gr. (biologisch) rundergehakt
  • 50 ml. rode wijn
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 tl. kaneelpoeder
  • 40 gr. boter/margarine
  • 40 gr. bloem
  • 400 ml. melk
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 el. paneermeel
Benodigdheden

  • ovenschaal (ca. 30x15 cm en min. 10 cm, hoog), ingevet


* voor 2 volwassenen en 2 kinderen.
Bereiding
PastaKook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (beetgaar). Giet af en en roer er de melk, met 1 losgeklopt ei en 4 el. kaas door.

Gehaktsaus
Verhit de olie in een ruime koekenpan/hapjespan de fruit de ui enkele minuten. Fruit de knoflook 1 minuut mee. Doe het gehakt erbij en bak vervolgens het gehakt los en bruin. Blus af met de wijn en laat deze verdampen. Roer de tomatenpuree en tomatenblokjes erdoor, breng op smaak met zout en ruim peper en kaneelpoeder. Laat ca. 30 minuten zachtjes koken totdat het vocht is verdampt. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bechamelsaus
Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor tot het een glad geheel is. Schenk de melk erbij en breng het al roerend met een garde aan de kook.Haal de pan van het vuur en roer er een ei door en ca. 150 gr. kaas. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de helft de penne over de bodem van de ovenschotel. Verdeel de gehaktsaus erover en schep de rest van de pasta erover. Schenk de bechamel-kaassaus erover en zorg ervoor dat deze alle pasta bedekt. Meng de overgebleven kaas met de paneermeel en strooi dit over de bechamelsaus. Zet de schaal in de oven laat het geheel in ca. 30 minuten goudbruin worden. Schep de pastitsio op de borden. Eet smakelijk!

Tip: serveer er een frisse groene salade bij.

Geen opmerkingen: