zaterdag 9 januari 2010

Zuurkoolstamppot net even anders met gegrilde zalmfilet



Een heerlijke variant op de oer-Hollandse zuurkoolstamppot met Leidse boerenkaas (komijn), ananas en zalmfilet. Met al die kou kom je al gauw op een lekker winterse maaltijd. Vandaar dat de keuze viel op een zuurkoolstamppot. Dat kan natuurlijk met de traditionele rookworst en spek, maar ik doe dat liever net even anders. Deze keer met Leidse boerenkaas (komijn), ananas en zalmfilet.

Je hebt nodig (4 pers.)

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram (biologische) zuurkool
  • een halve verse ananas in kleine stukjes of 1 blik ananaspartjes (sap wordt ook gebruikt)
  • 400 gram Leidse boerenkaas in blokjes
  • 250 ml melk
  • 25 gram roomboter
  • 1 ei
  • 600 gram zalmfilet, in vier stukken gesneden
  • olijfolie
  • (zee)zout en versgemalen peper

En zo maak je het klaar

Kook de zuurkool (incl. ananassap) in ca. 25 minuten. Bereid de puree volgens mijn basisrecept voor aardappelpuree. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Giet de aardappelen en zuurkool goed af. Meng de ananas door de zuurkool. Doe de zuurkool met ananas bij de puree en roer deze er goed door. Voeg de kaasblokjes toe. Zet de stamppot in een afgesloten pan op een warmhoudplaatje. Besmeer de zalmfilets ligt met wat olijfolie en leg ze op ca. 5 cm onder de grill en grill deze gedurende 5-7 minuten. Haal ze onder de grill vandaan en bestrooi met wat zout en peper.
Een heerlijke variant op de oer-Hollandse zuurkoolstamppot. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: