zondag 12 september 2010

Limoenrisotto met kabeljauw en worteltjes

Deze risotto heeft een lekker fris accent door de limoen. Het combineert bijzonder goed met het pittige van de mosterd en het zoete van de geroosterde worteltjes. Kortom, een heerlijk maal waar je wel een uur voor in de keuken moet staan. Zeker de moeite waard.
Ingrediƫnten
  • 150 gr. risottorijst (bv arborio)
  • 25 gr. (room)boter
  • 4 el. olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, grofgehakt
  • 75 ml. droge witte wijn
  • 350 ml. hete visbouillon
  • 500 gr. worteltjes, geschrapt en in stukjes van ca. 2 cm.
  • 400 gr. kabeljauwfilet
  • 3 tl. Dijon mosterd
  • 2 el. bloem
  • sap van 1 limoen
  • zout
  • peper
Bereiding
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Doe de wortelen in een ovenschaal en schep er 2 el. olie door. Rooster de wortelen in de oven in ca. 30 minuten beetgaar. Schep af en toe om
Verhit intussen de helft van de boter en 1 el. olijfolie in en pan met dikke bodem. Zet het vuur laag. Fruit de knoflook kort en roer de rijst erdoor. Bak de rijst een paar minuten al roerend. Schenk de wijn er bij en laat deze al roerend opnemen door de rijst. Als al het vocht is opgenomen, doe dan een scheut bouillon bij de rijst en laat weer al roerende de rijst al het vocht langzaam opnemen. Herhaal dit tot de rijst voldoende zacht is, de kern van de korrels mag nog wat taai blijven. Dat geeft een lekkere bite.
Bestrooi de kabeljauw met zout, peper en bloem. Verhit in een koekenpan de nadere helft van de boter met 1 el. olijfolie. Bak de kabeljauw op hoog vuur en al omscheppend in ca. 1 minuut bijna gaar. Haal de pan van het vuur en roer de mosterd erdoor. 
Haal de risotto van het vuur, roer het limoensap erdoor en schep er voorzichtig de kabeljauw door. Breng evt. op smaak met zout en peper. Schep tot slot de worteltjes erdoor. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: