zondag 6 maart 2011

Lasagne bolognese

Vanavond eten we een traditionele lasagne. Met een saus van (biologisch) rundergehakt, verse tomaten en knoflook. Het geheel bestrooid met een flinke laag versgeraspte Parmezaanse kaas.
Ingrediƫnten
  • 750 gr. romatomaten
  • 300 gr. biologische rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el. aceto balsamico
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 tl. gedroogde oregano
  • 2 tl. gedroogde salie
  • 2 tl. gedroogde basilicum
  • 40 gr. roomboter
  • 40 gr. bloem
  • 40 gr. hete melk
  • 50 gr. Parmezaanse kaas, geraspt
  • 12 lasagnebladen
Materiaal
  • 3 ovenschaaltjes met anti-aanbaklaag
Bereiding
Verwarm de heteluchtoven voor 150 graden (gewone oven 180). Ontvel de romatomaten (zie Tips en technieken). Snijd de tomaten in vieren. Bak in een pan met dikke bodem het gehakt los en bruin. Pers de knoflook erboven uit en bak deze kort mee. Voeg de tomaten toe met de de aceto balsamico, wat zout en de kruiden. Laat het geheel in 15-20 minuten koken tot een saus is ontstaan. Breng op smaak met  versgemalen peper. Maak intussen van de roomboter, bloem en melk een roux (zie Basisrecepten).
Schep een laagje roux in de ovenschaaltjes, leg daarop 1 blaadje lasagne. Schep de rest van de roux door de tomaten-gehaktsaus en laat nog even doorkoken. Bedek de lasagneblaadjes met een laagje saus. Zorg ervoor dat he gehele lasagneblad is bedekt. Leg hierop weer een blaadje lasagne en dan weer saus etc. Eindig met een laag saus. Strooi hierover de versgeraspte Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaaltjes ca. 30 minuten in de oven. Serveer de lasagne op borden. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: