woensdag 2 maart 2011

Spaghetti puttanesca

Deze traditionele spaghetti is in ca. 30 minuten klaar. Subtiel van smaak met de uien, ansjovis, tomaat, olijven en ui. Verrassend met het krokant geballen, gekruide broodkruim erover.
Ingrediƫnten
  • 1/4 ciabatta
  • 100 ml. olijfolie
  • 1 el. gehakte verse tijmblaadjes
  • 1 grote tomaat
  • 2 rode uiten, in halve ringen
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • snufje chilivlokken
  • 12 ansjovisfilets in olie, uitgelekt, grofgehakt
  • 200 gr. half-zongedroogde tomaatjes, gehalveerd
  • 200 gr. kalamataolijven, zonder pit
  • 250 gr. spaghetti
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met folie of bakpapier. Doe de ciabatta in een keukenmachine en maal het tot grove kruimels. Verdeel de broodkruimels over de bakplaat. Besprenkel met 60 ml.olie en bestrooi met de gehakte tijm, zeezout en versgemalen peper. Bak 10 minuten in de oven of tot de broodkruimels goudbruin en knapperig zijn, en zet apart.
Snijd intussen een klein kruis in de onderkant van de tomaat. Dompel hem 30 sec. in kokend water en spoel direct in ijswater. Pel en halveer de tomaat en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaat fijn en zet apart.
Verwarm de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak de ui 3-4 min. tot hij zacht, maar niet gekleurd is. Voeg de fijngesneden tomaat, knoflook, chilivlokken en ansjovis toe en roerbak 3-4 min. tot de ansjovis oplost en de tomaat uiteenvalt. Voeg de zongedroogde tomaat en olijven toe en roer 1-2 min. om door te warmen.
Kook intussen de spaghetti in kokend water met zeezout volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (beetgaar).Giet af, voeg de pasta toe aan de saus en schep goed door elkaar.
Verdeel de spaghetti en saus over de borden, bestrooi met de broodkruimels en serveer..

Geen opmerkingen: