zondag 22 mei 2011

Lasagne met kabeljauw en garnalen

Vanavond eten we een lasagne gevuld met verse kabeljauw en garnaaltjes. De vissmaak geeft het gerecht weer een verrassende wending. Als basis heb ik wel een verse tomatensaus gemaakt met knoflook. De vulling heb ik verder compleet gemaakt met zwarte (Taggia) olijfjes.
Ingrediƫnten
  • 3 el. olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, grofgehakt
  • 700 gr. tomaten
  • 50 ml. droge witte wijn
  • 300 gr. kabeljauwfilet, in blokjes
  • 150 gr. (biologische) garnalen
  • 100 gr. zwarte Taggia olijven zonder pit
  • 25 gr. (room)boter
  • 25 gr. bloem
  • 250 ml. melk
  • ruime hoeveelheid lasagnebladen
  • 100 gr. pecorino romano, geraspt
Extra
  • kleine ovenschaaltjes (bij voorkeur met anti-aanbaklaag)
Bereiding
Ontvel de tomaten (zie Tips en technieken) en snijd ze in stukjes. Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie en fruit de knoflook kort op laag vuur. Voeg de tomaten toe met wat (zee)zout en b reng aan de kook. Laat onder af en toe roeren een saus ontstaan. Kook deze saus in 15- 20 minuten langzaam in. Maak intussen een roux van de boter, bloem en melk (zie Basisrecepten). Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de wijn door de tomatensaus en laat nog kort zachtjes doorkoken. Doe in elk ovenschaaltje een laagje van de roux. Roer de rest van de roux door de tomatensaus en laat nog even goed doorkoken, zodat een gebonden saus ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer de vis, garnalen en olijfjes erdoor. Breng op smaak met (zee)zout en versgemalen zwarte peper
Leg in elk ovenschaaltje een laagje lasagnebladen op de roux en schep daarop een laagje tomatensaus. Leg daarop weer een laagje lasagnebladen. Herhaal dit tot de saus op is. Zog ervoor de de lasagnebladen goed bedekt zijn met saus. Strooi tot slot de kaas ervoer en zet de schaaltjes 25-30 minuten in de oven. Schep de lasagne uit de ovenschaaltjes op de borden. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: