maandag 5 november 2012

Pompoensoep met Blue Stilton en spekjes

Wat eten we vanavond? Een heerlijk romige pompoensoep. Op basis van kippenbouillon en met wat bleekselderij, ui en knoflook. Voor de verrassend pittige smaak zorgen de Blue Stilton (Engelse blauwschimmelkaas) en de reepjes uitgebakken spek. Lekker met wat stokbrood.
Ingrediƫnten*
  • 1 kleine biologische pompoen van ca. 800 gram
  • 3 el. olijfolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 50 ml. droge witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon (van 2 blokjes)
  • 150 gr. Blue Stilton kaas, in stukken
  • 125 ml. kookroom
  • 200 gr. biologische spekreepjes
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 (bruin) stokbrood, in stukken
Materiaal
Staafmixer

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Verhit de olie in een grote (soep)pan en fruit de ui en bleekselderij enkele minuten. Borstel inmiddels de pompoen onder de kraan goed schoon (de pompoen wordt met schil bereid). Verwijder het steeltje, snijd de pompoen in parten en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd de parten in stukken. Fruit de knoflook kort mee met de ui en bleekselderij. Blus af met een scheut droge witte wijn en laat deze verdampen. Doe de pompoen in de pan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat het geheel ca. 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Bak intussen de spekreepjes  in een droge koekenpan goudbruin en knapperig. Roer na 20 minuten de kaas en room door de soep en pureer het geheel tot een mooie gladde en romige soep. Breng op smaak met ruim peper. Schep de soep in grote kommen of diepe borden en verdeel de spekjes erover. Serveer met vers of afgebakken stokbrood. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: