maandag 27 september 2010

Pipe rigate (pasta) met worst, tomaten en room

Een herfstige dag en dat vraagt om een lekkere stevige maaltijd. Vanavond eten we daarom deze romige pipe met Toscaanse worstjes en tomaat. Heerlijk met de pittige pecorino romano.
Ingrediƫnten
  • 6 Toscaanse worstjes
  • 15 gr. boter/margarine
  • 1 el. olijfolie
  • 1 tl. gedroogde tijm
  • 350 gr. verse rijpe romatomaten
  • 2 el. rode wijn
  • mespunt gemalen chilipeper
  • zout
  • 125 ml. slagroom
  • 1 el. platte peterselie, fijngehakt
  • 5 el. pecorino romano, geraspt
  • 250 gr. pipe rigate
  • (versgemalen peper)
Bereiding
Kook de worstjes 3 minuten in water. Laat ze iets afkoelen en snijd ze in dunne plakjes.
Doe 3 liter water in een pan op hoog vuur.
Ontvel de tomaten (zie Tips en technieken), verwijder de zaadjes en snijd ze in stukjes van ca. 1 cm.
Verhit de boter en olie op middelmatig vuur. Voeg de worst toe en bak deze lichtbruin.
Voeg de tijm, tomaten en 2 el. rode wijn toe. Bak tot al het vocht is verdampt en het geheel  een saus vormt (ca. 5 min.).
Als het water kookt, voeg dan 1 el. zout toe en doe er al roerend alle pasta bij.
Doe de chilipeper in de pan met saus en breng het geheel voorzichtig op smaak met zout (pas op want de worstjes bevatten ook al zout) en evt. wat versgemalen peper. Giet er de room bij en bestrooi het geheel met peterselie. Kook de room al roerend tot ongeveer de helft in. Haal de pan van het vuur.
Giet de al dente gare pipe af en meng ze goed met de saus en kaas. Dien het gerecht direct op. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: