maandag 8 november 2010

Boeuf bourguignon

Op deze koude herfstdag een lekker warme traditionele stoofschotel. Ook vandaag heb ik me weer laten leiden door een externe bron. Maar het smaakt er niet minder om. Houd wel rekening met een totale bereidingstijd, incl. wachttijd van 5:45 uur. Zeer geschikt dus voor het weekend of een vrije dag.
Ingrediƫnten (4 pers.)
  • 500 g biologische magere runderlappen, in blokjes
  • 2 uien, in ringen
  • 1 winterpeen (250 g), in plakjes
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 750 ml rode volle wijn
  • 180 g gerookt biologisch ontbijtspek (stukje), in reepjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 zakje verse peterselie (30 g)
  • 1 bakje kastanjechampignons (250 g)
  • 1 pot zilveruitjes (340 g)
Materialen
  • keukentouw
Bereiding
Meng de stukken rundvlees, de uien, de wortel en de knoflook in een kom en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast.
Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bak het ontbijtspek in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in 10 min. uit. Schep uit de pan. Doe het rundvlees in de pan en bak goudbruin. Schep uit de pan. Haal de groenten uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 min. Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg rundvlees, spek en marinade toe en breng zachtjes aan de kook.
Bind de tijm, de laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2 1/2 uur zonder deksel op de pan zachtjes stoven.
Veeg de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg toe. Laat het vlees en de groenten nog 30 min. sudderen.
Proef of het vlees mals is en breng eventueel op smaak met peper en zout. Verwijder het bouquet garni. Snijd de blaadjes van de rest van de peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon. Lekker met aardappelpuree of rijst en haricots verts. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: