vrijdag 2 december 2011

Lasagne met kruidenroomkaas

Vanavond eten we lasagne met een ander accent. De saus heb ik gemaakt van (biologisch) rundergehakt, verse tomaten, ui, knoflook en kruidenkaas. Heerlijk romig van smaak.
Ingrediƫnten*
  • 750 gr. romatomaten
  • 300 gr. biologische rundergehakt
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 3 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 50 ml. rode wijn
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 tl. gedroogde oregano
  • 40 gr. roomboter
  • 40 gr. bloem
  • 40 gr. hete melk
  • 150 gr. roomkaas met kruiden
  • 15 kleine groene lasagnebladen
materiaal
  • staafmixer

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding

Verwarm de heteluchtoven voor 170 graden (gewone oven 200). Ontvel de romatomaten (zie Tips en technieken). Snijd de tomaten in vieren. Bak in een pan met dikke bodem het gehakt los en bruin. Haal het gehakt uit de pan met een schuimspaan en bewaar dit apart. Fruit de ui langzaam tot deze zacht is en bak de knoflook kort mee. Voeg de tomaten toe met de rode wijn. Laat het geheel 15 minuten koken. Maak intussen van de roomboter, bloem en melk een roux (zie Basisrecepten). Pureer de saus met de staafmixer. Roer het gehakt en de roomkaas erdoor. Breng op smaak met zout, peper en oregano.
Schep een laagje roux in een ovenschaal, leg daarop 3 blaadjes lasagne. Schep de rest van de roux door de tomaten-gehaktsaus en laat nog even doorkoken. Bedek de lasagneblaadjes met een laagje saus. Zorg ervoor dat de lasagnebladen helemaal zijn bedekt. Leg hierop weer een blaadje lasagne en dan weer saus etc. Eindig met een laag saus. Zet de ovenschaal ca. 30 minuten in de oven. Serveer de lasagne op borden. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: