zaterdag 24 juli 2010

Tzatziki en Griekse boerensalade met stokbrood


Het is nog steeds zomer en vakantie. Daarom vanavond het gevoel van vakantie in Griekenland op tafel. Choriatiki salate (boerensalade) met tzatziki (komkommersalade met yoghurt en knoflook).


Ingrediënten


Tzatziki

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 komkommer
  • 2 dl. Griekse yoghurt
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
  • 1 el. olijfolie
  • 3 tl. witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 0,5 tl. suiker
  • 4 takjes munt, fijngehakt
Materiaal
  • schone theedoek zonder wasmiddelluchtjes
Boerensalade
  • 5 trostomaten
  • 2 handen gemengde salade
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • zwarte (Kalamata) olijven
  • 200 gr. feta, in blokjes
  • 4 el. olijfolie
  • 1 el. rode wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 1 tl. oregano

  • 2 baguettes
Bereiding


Tzatziki
Komkommer schillen, zaadjes verwijderen en fijn raspen. Komkommer in theedoek wikkelen en zo veel mogelijk vocht uit de komkommer drukken. Yoghurt en creme fraiche door elkaar roeren. Knoflook erboven persen. Komkommer, olie en azijn erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Fijngehakte munt erdoor roeren. Koud serveren. 

Boerensalade
Tomaten wassen en in vieren snijden. Zaden en vocht verwijderen en stukken in drieën snijden. Tomaten, ui, peterselie en olijven in een schaal mengen. De feta er voorzichtig doorscheppen. Over de borden verdelen. In een kleine kom de olie en azijn met de oregano tot een dressing kloppen. Op smaak brengen met 
zout en peper. Dressing ovier de salade sprenkelen.

Lekker met stukjes stokbrood. 

Eet smakelijk!

      Geen opmerkingen: