zaterdag 13 oktober 2012

Zalm in filodeeg met risotto en broccoli

Wat eten we vanavond? Een lekker stukje zalmfilet in knapperig filodeeg. Ricotta met verse dille zorgen voor nog meer smaak aan de zalm. Daarbij beetgaar gekookte broccoli en risotto met knoflook en Parmezaanse kaas. Het recept van de zalm is afkomstig van www.ah.nl.
Ingrediënten*
  • 5 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
  • 450 gr. zalmfilet
  • 75 gr. ricotta
  • 15 gr. verse dille, fijngesneden
  • 1 ei, gesplitst
  • 5 el. olijfolie
  • (zee)zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 struiken broccoli, in roosjes
  • 150 risottorijst, bv. arborio
  • 25 gr. roomboter
  • 50 ml. witte wijn
  • 500 ml. hete groentebouillon (van blokje)
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gr. Parmezaanse kaas, vers geraspt
Materialen
bakpapier

* voor 2 volwassenen en 1 kind.
Bereiding
Leg het filodeeg onder een natte theedoek om uitdroging te voorkomen. Spoel de zalm af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Bestrooi de zalm met de peper en zeezout naar smaak. Roer in een kom de dille met 1 el olie door de ricotta. Breng op smaak met peper en zout. Bestrijk de zalm met de kruidenricotta. Leg 3 vellen filodeeg dakpansgewijs op elkaar op een groot stuk bakpapier en bestrijk elke plak dun met olie. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verhit in een pan met dikke bodem de boter en 2 el. olijfolie. Bak de rijst hierin al roerend enkele minuten. Schenk de wijn erbij en laat al roerend langzaam door de rijst opnemen (laat niet koken). Schep wat bouillon erbij en laat ook deze langzaam opnemen (met deksel op de pan). Herhaal de laatste stap tot de bouillon op is. Leg intussen de zalm midden op het filodeeg en vouw het losjes om de vis heen. Leg de laatste 2 vellen filodeeg op de zalm en vouw aan de onderkant dicht. Klop de eidooier los. Bestrijk het zalmpakketje dun met de eidooier en 1 el olie. Strooi er zeezout naar smaak over. Leg het zalmpakketje met bakpapier en al op een bakplaat. Bak in het midden van de oven in ca. 20-25 min. goudbruin. De binnenkant van de zalm mag nog rosé zijn. Kook de broccoli in ca. 5 minuten beetgaar. Pers de knoflook boven de risotto en roer deze er met de Parmezaanse kaas door. Snijd de zalm in filodeeg in 3 stukken en verdeel deze over de borden. Doe er de risotto en broccoli bij. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: