zaterdag 3 april 2010

Yellowfin sole in wijn-dillesaus

Dit is gang twee van een dinertje met vrienden. Ik heb dit gerecht gecombineerd met een frisse komkommersalade en gesauteerde aubergine en courgette.
De andere gangen van dit driegangendiner waren:
Ingrediënten (4 pers.)
  • 1 komkommer
  • 2 el. extra vergine olijfolie
  • 1 el. witte wijnazijn
  • 1 bakje verse dille (15 g)
  • 1 pot visfond (380 ml)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 tl peperkorrels, gekneusd
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 1 bekertje slagroom (125 ml)
  • 1 zak aardappelen, pondje kriel (500 g)
  • 4 el bloem
  • 1 zak yellowfin sole filet (vis, 750 g, diepvries), ontdooid
  • 100 g boter
  • 1 citroen, in 4 parten
  • 1 courgette, in kleine blokjes
  • 1 aubergine, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
Materialen
staafmixer, zeef


Bereiden
Schil de komkommer en snijd er met een kaasschaaf in de lengte dunne plakken van. Gebruik het binnenste deel met de pitten niet. Maak een dressing van de olijfolie, wijnazijn, de fijngehakte blaadjes van 2 takjes dille, (zee)zout en versgemalen peper. Laat de repen komkommer minimaal 1 uur in de dressing staan.
Doe de aubergine blokjes in een zeef en bestrooi deze met ruim zout. Laat minimaal een half uur staan. Op deze manier onttrek je bitter vocht aan de aubergine.
Snijd de overige blaadjes van de dille fijn, maar houd 4 takjes apart voor de garnering. Doe de dikke stelen van de dille, de fond en de wijn in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de peperkorrels, de sjalotten en de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot een derde inkoken.
Boen ondertussen de krieltjes schoon en kook deze in een pan met ruim water en zout in 20 min. gaar.
Schenk de saus door een zeef in een kom om een gladde saus te krijgen, giet de saus uit de kom terug in de pan en zet deze weer op het vuur. Strooi de bloem op een bord. Dep de visfilets droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Haal ze door de bloem en schud overtollige bloem af. Verhit 35 g boter in een koekenpan en bak de filets 3 min. Keer halverwege.
Spoel de aubergineblokjes af en droog ze met een schone theedoek. Sauteer de courgette en aubergine in een koekenpan en breng ze op smaak met peper en wat Provençaalse kruiden.
Snijd de rest van de boter in blokjes en mix met een staafmixer of garde door de saus. Voeg de fijngesneden dille toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de vis, de dillesaus de krieltjes en de komkommer over 4 borden. Geef de gesauteerde groenten er apart bij. Garneer elk bord met een takje dille en een partje citroen. Eet smakelijk!


Bron: de basis van dit gerecht komt van www.ah.nl.

1 opmerking:

Digilb zei

Het eten was heerlijk! En heel fijn om hier terug te kunnen lezen wat het recept is dan kunnen we het zelf ook eens (pogen) te maken.

Groetjes Luuk en Caroline